ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Czy jest ktoś, kto nie lubi drożdżówki? Najlepsza jest chyba taka lekko ciepła ze szklanką mleka... mmm :)
Drożdżówka ma jeden ogromny plus... można ją robić na tyle różnych sposobów, tzn. z tyloma różnymi dodatkami, że chyba nie jest to możliwe, żeby się znudziła... Tym razem padło na rabarbar ;) Polecam gorąco, drożdżówka jest puszysta i mięciutka. Posypując ją cukrem pudrem po upieczeniu tworzy idealny kwaśno-słodki duet z rabarbarem :) Niebo w gębie!
Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
200 g masła
4 jajka
25 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki
70 g rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki pszennej
50 g cukru
125 g masła (schłodzonego)
1. Do rondelka wlać mleko, wrzucić masło, cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Chwilę ostudzić. Dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać pokruszone drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny.
2.Mąkę przesiać i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto do momenty gdy będzie gładkie i odchodzące od ręki. Ciasto wylać do blaszki.
3. Pokroić umyty rabarbar w kostkę.
Składniki na kruszonkę wymieszać ręką, rozcierając je.
4. Na ciasto drożdżowe ułożyć kawałki rabarbaru, a następnie posypać je kruszonką. Odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
5. Piec ok. 40 minut w 180C.
Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Jak kto woli :)
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/06/drozdzowka-z-rabarbarem-i-kruszonka.html