Wykonanie
Czy jest ktoś, kto nie lubi drożdżówki? Najlepsza jest chyba taka lekko ciepła ze szklanką
mleka... mmm :)Drożdżówka ma jeden ogromny plus... można ją robić na tyle różnych sposobów, tzn. z tyloma różnymi dodatkami, że chyba nie jest to możliwe, żeby się znudziła... Tym razem padło na
rabarbar ;) Polecam gorąco, drożdżówka jest puszysta i mięciutka. Posypując ją
cukrem pudrem po upieczeniu tworzy idealny kwaśno-słodki duet z
rabarbarem :) Niebo w gębie!
Składniki na ciasto:1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru1
cukier wanilinowy200 g
masła4
jajka25 g świeżych
drożdży4 szklanki
mąki70 g
rabarbaruSkładniki na kruszonkę:50 g
mąki pszennej50 g
cukru125 g
masła (schłodzonego)
1. Do rondelka wlać
mleko, wrzucić
masło,
cukier i
cukier wanilinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Chwilę ostudzić. Dodać
jajka i zmiksować. Następnie dodać pokruszone
drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny.2.
Mąkę przesiać i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto do momenty gdy będzie gładkie i odchodzące od ręki. Ciasto wylać do blaszki.3. Pokroić umyty
rabarbar w kostkę.Składniki na kruszonkę wymieszać ręką, rozcierając je.4. Na
ciasto drożdżowe ułożyć kawałki
rabarbaru, a następnie posypać je kruszonką. Odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.5. Piec ok. 40 minut w 180C.Można posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem. Jak kto woli :)Smacznego!