ßßß Cookit - przepis na Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką

Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwy w wykonaniu i efektowny placek drożdżowy. Świetna alternatywa dla szarlotki często goszczącej w moim domu o tej porze roku. Ciasto pięknie wyrasta, a przy tym nie jest suche.
Składniki ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jaja
- 25 g drożdży
- szczypta soli
- szklanka cukru
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Składniki - kruszonka:
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 100 g dobrze schłodzonego masła
Dodatkowo:
- 3 duże jabłka
Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam, dodaj ę łyżkę cukru, roz kruszone drożdże i 2 ł y żki mą ki. Całość mieszam, aż drożdże i cukier do brze się rozp uszczą. Przykrywam bawełnian ą ściereczk ą i pozostawiam pod przykryciem na ok. 15 m inut.
2. Oddz ielam żółt ka od białek. Biał ka ubijam na sz tywną pianę. Żółtka ucieram z resztą cukru i szczyptą soli.
3. Do miski przesiewam mąkę, wsypuję cukier wanilinowy oraz dodaję rozczy n droż dż y, utarte żółtka i pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
4. Masło topię, lekko studz ę i wlewam do ciasta. Wyrabiam do momentu całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 30 -60 minut.
5. podczas gdy ciasto roś nie, przygotowuje jabłka i kruszonkę. J ABŁKA myj ę, obieram, wycinam gniazda nasienne i tnę w plastry. KRUSZONKA. Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam mąkę, posiekane masło i cukier, a następnie lekko zagniatam.
6 . Wyrośnięte ciasto przekładam do wyłożonej papierem formy . Na cieście układam jabłka i kruszonkę. Piekę ok . 30 minut w temperat u rze 180 st. C.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2015/12/placek-drozdzowy-z-jabkami-i-kruszonka.html