Wykonanie
Smak z dzieciństwa. Pamiętam, że moja babcia ją często kupowała.
Jadłam ją z
dżemem lub z
masłem i
cukrem. Wiem, że to jest
dziwne połączenie –
pieczywo z
masłem i
cukrem, ale uwielbiałam ten zestaw. Dzisiaj zadowoliłam się tylko
dżemem, nie ryzykowałam z
cukrem. Obawiam się, że teraz byłabym rozczarowana tym smakiem.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 500 gramciepłe
mleko, 200 mililitrów
jajka, 2 sztukiroztopione
masło, 50 gram
sól, 1/2 łyżeczki
cukier, 4 i 1/2 łyżkisuche
drożdże, 10 gramKruszonka:
mąka pszenna, 2 łyżki
cukier, 2 łyżki
cukier wanilinowy, 4 gramymiękkie
masło, 15 gramDo smarowania:
jajko + 1 łyżka
mlekaSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać
mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W ciągu wyrastania ciasto należy dwukrotnie odgazować, uderzając w nie pięścią.2. Masę po wyrastaniu podzielić na 6 równych części. Każdą uformować w rulon o długości ok. 25 cm. Wałki z ciasta dokładnie zlepić z jednej strony. Można je delikatnie zwilżyć
wodą. Skrajne rulony przekładać do środka, na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej. Końcówki połączyć i zwinąć pod spód.
3.
Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Posmarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem. Posypać kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników.4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 25-30 minut.