ßßß
Smak z dzieciństwa. Pamiętam, że moja babcia ją często kupowała. Jadłam ją z dżemem lub z masłem i cukrem. Wiem, że to jest dziwne połączenie – pieczywo z masłem i cukrem, ale uwielbiałam ten zestaw. Dzisiaj zadowoliłam się tylko dżemem, nie ryzykowałam z cukrem. Obawiam się, że teraz byłabym rozczarowana tym smakiem.SkładnikiCiasto:mąka pszenna, 500 gramciepłe mleko, 200 mililitrówjajka, 2 sztukiroztopione masło, 50 gramsól, 1/2 łyżeczkicukier, 4 i 1/2 łyżkisuche drożdże, 10 gramKruszonka:mąka pszenna, 2 łyżkicukier, 2 łyżkicukier wanilinowy, 4 gramymiękkie masło, 15 gramDo smarowania:jajko + 1 łyżka mlekaSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W ciągu wyrastania ciasto należy dwukrotnie odgazować, uderzając w nie pięścią.2. Masę po wyrastaniu podzielić na 6 równych części. Każdą uformować w rulon o długości ok. 25 cm. Wałki z ciasta dokładnie zlepić z jednej strony. Można je delikatnie zwilżyć wodą. Skrajne rulony przekładać do środka, na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej. Końcówki połączyć i zwinąć pod spód.




3. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników.4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 25-30 minut.