Wykonanie
Gdy zobaczyłam pierwszy raz przepis na
chałkę tutaj od razu wiedziałam, że muszę ją sama zrobić. Pamiętam ten smak z dzieciństwa i nawet duże ilości
chałki potrafiły być zjadane przeze mnie i moich braci. Najbardziej mi się kojarzy z wyjazdami w góryOstatnio starałam się kupić taką
chałkę w sklepie, niestety nie trafiłam na ten smak. Piekąc tą bałam się, że zniszczę już całkowicie wspomnienia jeżeli nie uda mi się ona taka jak ją pamiętam. Na szczęście się udało.
Jadłam jeszcze gorącą i rozpływała się w ustach. Ja ją jem albo z samym
masłem, albo bez niczego. Mmm… pyszna
Składniki:– 0,5 kg
mąka pszenna– ciepłe
mleko – 200 ml– 2
jajka-50 g
masła– 0,5 łyżeczki
soli– 3 łyżki
cukru– 9 g suchych
drożdżyDo smarowania–
jajko– 1 łyżka
mlekaKruszonka– 2 łyżki
mąki pszennej– 2 łyżki
cukru– 4 g
cukru wanilinowego– 15 g miękkiego
masłaWykonanie:1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać
mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę. W ciągu wyrastania ciasto należy dwukrotnie odgazować, uderzając w nie pięścią.2. Masę po wyrastaniu podzielić na 6 równych części. Każdą uformować w rulon o długości ok. 25 cm. Wałki z ciasta dokładnie zlepić z jednej strony. Można je delikatnie zwilżyć
wodą. Skrajne rulony przekładać do środka, na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej. Końcówki połączyć i zwinąć pod spód.3.
Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Posmarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem. Posypać kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników.4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 30-35 minut. W połowie pieczenia położyć folią aluminiową, aby
chałka za bardzo się nie spiekła.Smacznego