ßßß
Składniki:– 0,5 kg mąka pszenna– ciepłe mleko – 200 ml– 2 jajka-50 g masła– 0,5 łyżeczki soli– 3 łyżki cukru– 9 g suchych drożdżyDo smarowania– jajko– 1 łyżka mlekaKruszonka– 2 łyżki mąki pszennej– 2 łyżki cukru– 4 g cukru wanilinowego– 15 g miękkiego masłaWykonanie:1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę. W ciągu wyrastania ciasto należy dwukrotnie odgazować, uderzając w nie pięścią.2. Masę po wyrastaniu podzielić na 6 równych części. Każdą uformować w rulon o długości ok. 25 cm. Wałki z ciasta dokładnie zlepić z jednej strony. Można je delikatnie zwilżyć wodą. Skrajne rulony przekładać do środka, na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej. Końcówki połączyć i zwinąć pod spód.3. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników.4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 30-35 minut. W połowie pieczenia położyć folią aluminiową, aby chałka za bardzo się nie spiekła.Smacznego