Wykonanie
Dostałam woreczek
czereśni. Wiedziałam od razu w jaki sposób zostaną spożyte. Tak, w cieście. Ciasto
migdałowe z
czeresniami wyszło mi trochę za suche (zasugerowałam się czasem pieczenia w przepisie, ale moje
czereśnie nie były za nadto soczyste, więc z powodzeniem wystarczyłby im krótszy czas pieczenia), ale w połączeniu z
czereśniami i mielonymi
migdałami ta suchość wcale nie przeszkadzała. Ciasto
migdałowe z
czereśniami jest smaczne i bardzo
owocowe. Myślę, że z
wiśniami byłoby jeszcze lepsze, ale o wiśniach niestety
mogę tylko pomarzyć.
150 g
masła, miękkiego150 g drobnego
cukru2 duże
jajka, roztrzepane250 g
mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g mielonych
migdałów1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii75 ml
mleka400 g
czereśni, bez pestek25 g
migdałów bez skórko posiekanych lub
płatków migdałowychPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm i wykładamy papierem do pieczenia. W misce, ubijamy
masło i
cukrem do białości. Dodajemy kolejno
jajka, dodając 1 łyżkę
mąki prze dodaniem drugiego
jajka.Mieszamy z pozostałymi składnikami,
mąka,
proszkiem do pieczenia, mielonymi
migdałami i ekstraktem z
wanilii. Dodajemy
mleko i mieszamy. Połowę
czereśni dodajemy do ciasta i mieszamy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Resztę
czereśni układamy na wierzchu i posypujemy
migdałami.Pieczemy do momentu, aż ciasto będzie złote(ja piekłam troszkę ponad godzinę, i to było troszeczkę za długo, najlepiej więc sprawdzić wcześniej patyczkiem)Pozostawiamy w foremce przez 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy całkowicie przed podaniem.Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"