ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z czereśniami

Ciasto migdałowe z czereśniami

nazwa

Wykonanie

Dostałam woreczek czereśni. Wiedziałam od razu w jaki sposób zostaną spożyte. Tak, w cieście. Ciasto migdałowe z czeresniami wyszło mi trochę za suche (zasugerowałam się czasem pieczenia w przepisie, ale moje czereśnie nie były za nadto soczyste, więc z powodzeniem wystarczyłby im krótszy czas pieczenia), ale w połączeniu z czereśniami i mielonymi migdałami ta suchość wcale nie przeszkadzała. Ciasto migdałowe z czereśniami jest smaczne i bardzo owocowe. Myślę, że z wiśniami byłoby jeszcze lepsze, ale o wiśniach niestety mogę tylko pomarzyć.
150 g masła, miękkiego
150 g drobnego cukru
2 duże jajka, roztrzepane
250 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mielonych migdałów
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75 ml mleka
400 g czereśni, bez pestek
25 g migdałów bez skórko posiekanych lub płatków migdałowych
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm i wykładamy papierem do pieczenia. W misce, ubijamy masło i cukrem do białości. Dodajemy kolejno jajka, dodając 1 łyżkę mąki prze dodaniem drugiego jajka.
Mieszamy z pozostałymi składnikami, mąka, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i ekstraktem z wanilii. Dodajemy mleko i mieszamy. Połowę czereśni dodajemy do ciasta i mieszamy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Resztę czereśni układamy na wierzchu i posypujemy migdałami.
Pieczemy do momentu, aż ciasto będzie złote(ja piekłam troszkę ponad godzinę, i to było troszeczkę za długo, najlepiej więc sprawdzić wcześniej patyczkiem)
Pozostawiamy w foremce przez 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy całkowicie przed podaniem.
Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/08/ciasto-migdaowe-z-czeresniami.html