ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z gruszkami

Ciasto migdałowe z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Puszyste, maślane, wilgotne, z lekko migdałową, grudkową konsystencją i kawałkami gruszek w środku. Jednym słowem idealne jesienne ciasto. Ciasto migdałowe z gruszkami długo utrzymuje swą świeżość, nie tracąc nic ze swoich smakowych walorów. Bardzo smaczne. Polecam.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"
175 g masła, miękkiego
175 g drobnego cukru
1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilli
3 jajka, roztrzepane
175 g mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
1 do 4 gruszek, w zależności od wielkości(całość o wadze 300 g)
2 łyżki mleka
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę w wymiarach 20 cm. Nastawiamy piekarnik na 180 st C.
Masło ucieramy z cukrem i ekstraktem z wanilli przez kilka minut do białości, po czym stopniowo dodajemy jajka. Mieszamy z maką, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Obieramy gruszkę(ja użyłam czterech małych gruszek, nieobrane przekroiłam na pół, ściełam po jednym cienkim plastrze z każdej połówki wraz z pestkami i ogonkiem i wykorzystałam je na wierzch, pozostałe części obrałam i skroiłam jak w przepisie) i wykrawamy pestki, jedną czwartą gruszki kroimy w cieńkie plastry, pozostałe części kroimy w kostkę. Pokrojone gruszki mieszamy z masą dodając jednocześnie mleko. Wylewamy masę do przygotowanej foremki. Układamy gruszki w plasterkach na wierzchu i bardzo lekko dociskamy. Pieczemy ok 1- 1 1/4 godziny. Wierzch można posmarować łyżką ciepłej konfitury z moreli.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/09/ciasto-migdaowe-z-gruszkami.html