Wykonanie
Puszyste, maślane, wilgotne, z lekko
migdałową, grudkową konsystencją i kawałkami
gruszek w środku. Jednym słowem idealne jesienne ciasto. Ciasto
migdałowe z
gruszkami długo utrzymuje swą świeżość, nie tracąc nic ze swoich
smakowych walorów. Bardzo smaczne. Polecam.Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"
175 g
masła, miękkiego175 g drobnego
cukru1/2 łyżeczka ekstraktu z
wanilli3
jajka, roztrzepane175 g
mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g mielonych
migdałów1 do 4
gruszek, w zależności od wielkości(całość o wadze 300 g)2 łyżki
mlekaNatłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę w wymiarach 20 cm. Nastawiamy piekarnik na 180 st C.
Masło ucieramy z
cukrem i ekstraktem z
wanilli przez kilka minut do białości, po czym stopniowo dodajemy
jajka. Mieszamy z
maką,
proszkiem do pieczenia i mielonymi
migdałami.Obieramy
gruszkę(ja użyłam czterech małych
gruszek, nieobrane przekroiłam na pół, ściełam po jednym cienkim plastrze z każdej połówki wraz z pestkami i ogonkiem i wykorzystałam je na wierzch, pozostałe części obrałam i
skroiłam jak w przepisie) i wykrawamy pestki, jedną czwartą
gruszki kroimy w cieńkie plastry, pozostałe części kroimy w kostkę. Pokrojone
gruszki mieszamy z masą dodając jednocześnie
mleko. Wylewamy masę do przygotowanej foremki. Układamy
gruszki w plasterkach na wierzchu i bardzo lekko dociskamy. Pieczemy ok 1- 1 1/4 godziny. Wierzch można posmarować łyżką ciepłej
konfitury z
moreli.