Wykonanie
Migdały i
cytryna to idealne połączenie. Sprawdziłam to już wcześniej, przy okazji ciasta
cytrynowo-
migdałowego Sophie Dahl . Teraz polecam niezwykle aromatyczne muffinki
cytrynowe z mielonymi
migdałami i marcepanem. Są naprawdę przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Będziecie zachwyceni. Są wyczuwalnie
cytrynowe, ale można dodatkowo polać je jeszcze lukrem otrzymanym z wymieszania
cukru z odrobiną
soku z cytryny.Muffinki
cytrynowe z marcepanem- 100g miękkiego
masła- 60g drobnego
cukru- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej- 1/2 łyżeczki esencji cytrynowej (opcjonalnie)- skórka z 2
cytryn- 100g
mąki- 50g mielonych
migdałów- 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/8 łyżeczki
soli- 2
jajka- 2 łyżki
mleka- 200g marcepanu1) Utrzeć
masło z
cukrem, aż masa będzie puszysta.2) Dodać esencje i startą
skórkę cytrynową.3) W drugiej misce wymieszać suche składniki.4) Do miski z
masłem dodać 1
jajko oraz 2 łyżki suchych składników i wymieszać.5) Powtórzyć z drugim
jajkiem, zmiksować, a resztę
mąki dodać razem z
mlekiem.6) Zetrzeć połowę marcepanu i zmiksować z
ciastem.7) Resztę marcepanu pokroić w kostkę i wmieszać do ciasta.8) Przełożyć je do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.9) Piec w temperaturze 180 st. C przez 17-20 minut.Przepis stąd .Czas przygotowania: 40 minutLiczba sztuk: 10Kaloryczność jednej sztuki: 285 kcal