Wykonanie
125 g miękkiego
masła125 g zwykłego
cukru3 średnie
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego¼ szkl. letniego
mleka200 g przesianej
mąki tortowej1 i ¼ łyżeczki
proszku do pieczenia1/8 łyżeczki
soliPiekarnik nagrzać do 175°C.
Masło utrzeć z
cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po jednym
jajku. Po każdym dodaniu
jajka dobrze zmiksować. Dodać ekstrakt
waniliowy i też go wmieszać. Przesianą
mąkę wymieszać z
solą i
proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać połowę
mąki. Lekko zmiksować, wlać
mleko, lekko zmiksować i na końcu wsypać resztę
mąki i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę rozłożyć do przygotowanych foremek i piec 20-25 min .