Wykonanie
Świetny pomysł na urozmaicenie pankejek do, których nie potrzebne nam są już żadne dodatki. Proste, smaczne, idealne dla dzieciaków. W oryginale z nutellą ale z wiadomych względów zamieniłam ją na
czekoladę. Jeśli macie domową nutellę idealnie się nada. Przepis z recipetineats.com .
Składniki : ( na ok 10-14 sztuk )1 i 1/2 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia ( dodałam płaskie )4 łyżki
cukru ( dałam łyżeczki i było wystarczająco słodkie )szczypta
soli1
jajko1 szklanka +2 łyżki
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegomasło do smażeniaok 100 g ulubionej
czekoladyWcześniej
czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą
wodną. Za pomocą łyżeczki nakładamy
czekoladę na papier do pieczenia tak aby miały kształt krążków o średnicy około 4 cm. Na każdy krążek powinno wyjść ok 1 i 1/2 łyżeczki
czekolady. Wkładamy do zamrażalnika aż stwardnieją.Suche składniki mieszamy razem :
mąkę, proszek,
cukier sól. Osobno mieszamy
mleko z
jajkiem i ekstraktem. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy aż ciasto będzie gładkie i jednolite.Na chwilę przed smażeniem placuszków wyjmujemy zamrożone krążki
czekolady z zamrażalnika.Za pomocą łyżki nakładamy porcję ciasta na wierzchu, na środku układamy krążek
czekolady i zalewamy kolejną porcją ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor.Smacznego :)