ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowo-pomarańczowa

Babka czekoladowo-pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Babka czekoladowo - pomarańczowa to typowa marmurkowa babka złożona z dwóch różnych smaków. Ciemna czekoladowa warstwa połączona jest z warstwą jasną, dość intensywnie pomarańczową. Całość uwieńczona czekoladową polewą. Babka jest smaczna, dość wilgotna i sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na bardziej uroczyste okazje.
80 g czekolady deserowej
1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
165 g masła
165 g drobnego cukru
3 jajka
175 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy
Polewa:
115 g czekolady deserowej
80 g masła
1 łyżka soku z pomarańczy
Natłuszczamy i obsypujemy mąką foremkę na babkę o pojemności 1,2 litra. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Czekoladę rozpuszczamy delikatnie razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii w misce umieszczonej na garnuszkiem z gorącą wodą lub w rondelku z grubym dnem, lekko i krótko podgrzewamy składniki, wyłączamy gaz i mieszamy, aż wszystkie składniki będą rozpuszczone. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Masło, cukier i jajka umieszczamy w misce, dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy przez ok 2 minut.
Masę dzielimy na pół i umieszczamy w dwóch miskach. Do jednej połowy dodajemy rozpuszczona czekoladę do drugiej skórkę i sok z pomarańczy.
Wykładamy część masy czekoladowej łyżką do foremki zostawiając przestrzeń pomiędzy kolejnymi porcjami, przestrzeń wypełniamy jasną masą. Czynność powtarzamy z pozostałą masą. Nożem wykonujemy wewnątrz masy esy-floresy, aby obie masy częściowo się wymieszały.
Pieczemy przez ok 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
By przygotować polewę, rozpuszczamy wszystkie składniki w misce umieszczonej na rondelkiem z parującą wodą. Mieszamy i wykładamy łyżką na ciasto.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/03/babka-czekoladowo-pomaranczowa.html