Wykonanie
Babka
czekoladowo - pomarańczowa to typowa marmurkowa babka złożona z dwóch różnych smaków. Ciemna czekoladowa warstwa połączona jest z warstwą jasną, dość intensywnie
pomarańczową. Całość uwieńczona
czekoladową polewą. Babka jest smaczna, dość wilgotna i sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na bardziej uroczyste okazje.
80 g
czekolady deserowej1 łyżka
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii165 g
masła165 g drobnego
cukru3
jajka175 g
mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)1 łyżeczka
proszku do pieczeniastarta skórka z 1
pomarańczy1 łyżka soku z
pomarańczyPolewa:115 g
czekolady deserowej80 g
masła1 łyżka soku z
pomarańczyNatłuszczamy i obsypujemy
mąką foremkę na babkę o pojemności 1,2 litra. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Czekoladę rozpuszczamy delikatnie razem z
mlekiem i ekstraktem z
wanilii w misce umieszczonej na garnuszkiem z gorącą
wodą lub w rondelku z grubym dnem, lekko i krótko podgrzewamy składniki, wyłączamy gaz i mieszamy, aż wszystkie składniki będą rozpuszczone. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Masło,
cukier i
jajka umieszczamy w misce, dodajemy przesiana
mąkę i
proszek do pieczenia. Ubijamy przez ok 2 minut.Masę dzielimy na pół i umieszczamy w dwóch miskach. Do jednej połowy dodajemy rozpuszczona
czekoladę do drugiej skórkę i sok z
pomarańczy.Wykładamy część masy czekoladowej łyżką do foremki zostawiając przestrzeń pomiędzy kolejnymi porcjami, przestrzeń wypełniamy jasną masą. Czynność powtarzamy z pozostałą masą. Nożem wykonujemy wewnątrz masy esy-floresy, aby obie masy częściowo się wymieszały.Pieczemy przez ok 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.By przygotować polewę, rozpuszczamy wszystkie składniki w misce umieszczonej na rondelkiem z parującą
wodą. Mieszamy i wykładamy łyżką na ciasto.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"