Wykonanie
Dziś przepis na puszystą babkę w moim ulubionym połączeniu
czekolady i
pomarańczy.Dwukolorowa, bardzo puszysta i nieskomplikowna w wykonaniu. Może się komuś przepis jeszcze przyda, choć pewnie większość z Was ma już wszystko przygotowane na święta.
Życzę Wam Świąt smacznych, spokojnych, rodzinnych, aby słoneczko wyjrzało w końcu choć na chwilę.
źródło przepisu80 g
czekolady deserowej ( użyłam gorzkiej bo akurat taką miałam)1 łyżka
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii165 g
masła b. miękkiego165 g drobnego
cukru3
jajka175 g
mąki + 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
solistarta skórka z 1
pomarańczy1 łyżka soku z
pomarańczyPolewa:100 g
czekolady1 łyżka soku z
pomarańczy + trochę skórki
Średnią formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy
mąką.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Roztapiamy na parze ( miseczka nad naczyniem z gorącą
wodą)
czekoladę z
mlekiem i ekstraktem.Do jednego naczynia wkładamy
jajka,
masło,
cukier,
mąkę z proszkiem i miksujemy przez ok. 2 minuty aż uzyskamy jasną puszystą masę. dzielimy masę na 2 części, do jednej dodajemy sok i skórkę z
pomarańczy, do drugiej roztopioną
czekoladę, kótko miksujemy ( najpierw polecam zmiksować jasną część,
potem ciemną).Wkładamy masę naprzemian kolorami do fromy, na koniec robimy nożem w ewnątrz masy esy-floresy, aby obie masy częściowo się wymieszały.Pieczemy przez ok. 45 minut, studzimy 5 minut w formie, a
potem wyjmujemy ciasto z formy i studzimy dalej na kratce. Polewamy polewą.Aby przygotować polewę, rozpuszczamy wszystkie składniki w misce umieszczonej na rondelkiem z parującą
wodą. Mieszamy i wykładamy łyżką na ciasto.
x