Wykonanie
Uwielbiam babki i zdecydowanie za rzadko je robię. Babeczka bardzo smaczna. Dwukolorowa, z dość wyraźną nutą
pomarańczy, oblana
czekoladą , co dopełnia całości. Przepis z bloga R aspberries and cream .
Składniki :80 g
czekolady deserowej1 łyżka
mleka1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii ( u mnie
pomarańczowy )165 g
masła o temp. pokojowej165 g drobnego
cukru3
jaja175 g
mąki samorosnącej ( lub zwykła ze szczyptą
soli i 1 łyżeczką
proszku do pieczenia )1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka starta z 1
pomarańczy1 łyżka soku z
pomarańczyPolewa :115 g
czekolady deserowej80 g
masła1 łyżka soku z
pomarańczyW kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę,
mleko i ekstrakt. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Moja
czekolada po stopieniu i lekkim ostudzeniu nie była płynna, jednak łatwo dała się połączyć z
ciastem.
Mąkę z proszkiem przesiewamy.Do miski wkładamy
jaja,
masło,
cukier i
mąkę z proszkiem. Miksujemy około 2 minut. Ciasto dzielimy na pół, przekładamy do dwóch różnych misek. Do jednej masy dodajemy skórkę z
pomarańczy i sok. Mieszamy do połączenia. Do drugiej dokładamy
czekoladę, miksujemy aż całość ładnie się połączy a ciasto będzie gładkie i jednolite.Formę na babkę o pojemności 1,2 L ( u mnie szeroka, niska dlatego babka niska wyszła. Możecie użyć dowolnej ) smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką nawet jeśli używacie formy silikonowej. Ja takiej użyłam nie natłuściłam i ciasto trochę przywarło.Ciasto nakładamy do formy naprzemiennie tj. kleks ciemnej masy i kleks jasnej. Na końcu można przemieszać masy patyczkiem lub widelcem lub pozostawić tak. Ja nie mieszałam. Równamy wierzch. Pieczemy w 180°C przez 45 minut.Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w misce. Rozpuszczamy nad kąpielą
wodną. Polewamy ostygniętą babkę.Smacznego :)