ßßß Cookit - przepis na Babka szafranowa

Babka szafranowa

nazwa

Wykonanie

Termin porodu zbliża się w szybkim tempie – ja jestem coraz większa i coraz bardziej niezgrabna. Miałam w te święta niczego nie piec, ale dziś odwiedza nas zaprzyjaźnione małżeństwo z synkiem 😉 (pozdrawiam!)
I natchnęło mnie – jednak coś upiekę. Ale co tu upiec? Żeby było szybko, smacznie i bez specjalnego wysiłku? Przejrzałam moje książki i gazety – i… bingo! Wpadłam na przepis na babkę szafranową – przepis zamieszczony w miesięczniku „Kuchnia” n. 4-2011.
Kolejny raz przekonałam się, że siła tkwi w prostocie! Przygotowanie babki zajęło akurat czas kiedy mąż z córeczką byli na spacerze (z którego to Antosia przyniosła uroczy bukiecik mleczy). Co prawda nie mogę jeść słodyczy – ale skubnęłam odrobinę, rodzinka też już przetestowała i wszyscy orzekli, że pychota 😀 Czy może być lepsza rekomendacja? 😉
Teraz tylko czekam na przyjaciół i na ich werdykt
Mam nadzieję, że będzie im smakowało!
Składniki :
2.75 szklanki mąki,
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 łyżeczki soli,
230 g masła,
1.5 szklanki drobnego cukru,
4 jajka (roztrzepane),
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam więcej),
1/2 łyżeczki nitek szafranu,
1 szklanka pełnego mleka,
masło i mąka do formy.
Wykonanie :
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 165 st. C. Formę z kominkiem smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. Odstawiamy. Masło ucieramy, aż będzie puszyste, wsypujemy cukier i dalej miksujemy, ok. 5 minut. Dodajemy po jednym jajku stale ucierając. wlewamy wanilię i zmniejszamy obroty miksera. Szafran rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do masy wsypujemy najpierw 1/3 mąki i wlewamy połowę mleka.
Stale ubijając, dalej dodajemy: połowę pozostałej mąki i resztę mleka. Mieszamy i łączymy z pozostałą mąką. Wlewamy masę do formy, Pieczemy ok. godziny, aż ciasto zacznie odchodzić od brzgów formy. Studzimy w formie przez 15 minut i wyjmujemy – najlepiej na metalową kratkę, aby stygło też od spodu.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=666