ßßß
Składniki :2.75 szklanki mąki,1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,3/4 łyżeczki soli,230 g masła,1.5 szklanki drobnego cukru,4 jajka (roztrzepane),1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam więcej),1/2 łyżeczki nitek szafranu,1 szklanka pełnego mleka,masło i mąka do formy.Wykonanie :Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 165 st. C. Formę z kominkiem smarujemy masłem i oprószamy mąką.Przesiewamy mąkę z proszkiem i solą. Odstawiamy. Masło ucieramy, aż będzie puszyste, wsypujemy cukier i dalej miksujemy, ok. 5 minut. Dodajemy po jednym jajku stale ucierając. wlewamy wanilię i zmniejszamy obroty miksera. Szafran rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do masy wsypujemy najpierw 1/3 mąki i wlewamy połowę mleka.Stale ubijając, dalej dodajemy: połowę pozostałej mąki i resztę mleka. Mieszamy i łączymy z pozostałą mąką. Wlewamy masę do formy, Pieczemy ok. godziny, aż ciasto zacznie odchodzić od brzgów formy. Studzimy w formie przez 15 minut i wyjmujemy – najlepiej na metalową kratkę, aby stygło też od spodu.