ßßß
Składniki:2,75 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki soli230 gram masła1,5 szklanki cukru4 jajka (o temperaturze pokojowej)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego0,5 g nitek szafranu (niecała łyżeczka)1 szklanka mleka 3,2%Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.Szafran rozcieramy łyżeczką i mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wystudzenia.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodajemy cukier, miksujemy kilka minut. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy. Wsypujemy połowę mąki i wlewamy połowę mleka.Dokładnie miksujemy i dodajemy drugą połowę mąki i mleka.Przekładamy masę do formy. Pieczemy 60-70 minut, sprawdzając patyczkiem. Studzimy przez 15 minut w formie a następnie wyjmujemy na kratkę.* Szafran to najcenniejsza przyprawa świata, wywodzi się z Azji Mniejszej. Obecnie jego głównym rejonem uprawy jest basen Morza Śródziemnego. Szafran otrzymywany jest z krokusów. Ze znamion 150 tysięcy kwiatów otrzymuje się tylko 1 kilogram przyprawy. Szafranu używa się do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu oraz ciast. Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak.