Wykonanie
Dziś przepis na szybką i bardzo smaczną babkę
migdałową. Wychodzi bardzo wilgotna i aromatyczna. Zasmakuje nawet tym, którzy za babkami nie przepadają. Zwieńczeniem całości jest przepyszna migdałowa kruszonka. Babka sama w sobie jest apetycznym deserem, ale już jutro zaproponuję nieco inny pomysł na jej wyserwowanie. Tymczasem zapraszam na kawałek ciasta :) .Składniki :· 2 szklanki
mąki pszennej· 100 g zmielonych
migdałów· łyżeczka
proszku do pieczenia· duża szczypta
soli· 400 g miękkiego
masła· 2,5 szklanki
cukru· łyżka ekstraktu
waniliowego· 6
jajek· szklanka
mleka· garść
płatków migdałowych do posypaniaW jednej misce łączymy składniki suche-
mąkę,
sól,
migdały oraz
proszek do pieczenia. W drugiej dużej misce miksujemy na kremową bladożółtą masę
masło z
cukrem. Następnie do
masła z
cukrem wbijamy po 1
jajku i dobrze miksujemy. Pod koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy. Do masy jajeczno-
maślanej dodajemy naprzemiennie trochę składników suchych i trochę
mleka. Ciasto przekładamy do dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką. Na wierzch sypiemy
płatki migdałowe. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobiego. ok. 65-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!