Zaczął się sezon truskawkowy to u mnie marchewkowe ciasto z truskawkami i z masą budyniową. Ciasto jest wilgotne z dodatkiem migdałów. Robi bardzo dobre wrażenie wzrokowe jak i co najważniejsze smakowe :)Składniki:Ciasto marchewkowe:2/3 szkl. cukru300 g marchwi200 g zmielonych migdałów4 jajka10 łyżek mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliMasa budyniowa:1 i 1/2 szkl. mleka1 op. budyniu waniliowego5 łyżek cukru2 łyżki masłaPonadto :500 g truskawekSposób przygotowania:Marchew obrac , zetrzec na tarce o drobnych oczkach.Białka ubic z solą , wsypując 6 łyżek cukru.Żółtka utrzec z resztą cukru. Dodac marchew i pianę.Migdały wymieszac z mąką , proszkiem do pieczenia. Dodac do ciasta.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem.Ciasto wlac do foremki.Piec ok. 40 minut w temp. 180 C .Masa budyniowa:Budyń ugotowac na mleku , po ugotowaniu dodac cukier i masło. Utrzec.Ciasto marchewkowo - truskawkowe:Ciasto posmarowac masa budyniową i porozkładac przekrojone na pół umyte truskawki. Wstawic do lodówki. Dodatkową zaletą ciasta jest to , że można go jeśc właściwie po przygotowaniu ;)Smacznego :)