Wykonanie
Jeśli lubicie marcepan i
migdały, musicie je upiec ;-). Choć przez dodanie do ciasta marcepanu są dość słodkie, można im to wybaczyć. A jak wspaniale pachnie w kuchni podczas pieczenia...Składniki na 12 muffinków:175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach260 g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli115 g drobnego
cukru do wypieków2
jajka200 ml
mleka6 łyżek
oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, przestudzonego
masła1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów (można zastąpić
aromatem migdałowym)
płatki migdałów - do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać do połączenia składniki suche ze startym marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać
płatkami migdałów.Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :-).Źródło przepisu - Susanna Tee '1 mix, 50 muffins'.