ßßß Cookit - przepis na Muffinki z marcepanem

Muffinki z marcepanem

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie marcepan i migdały, musicie je upiec ;-). Choć przez dodanie do ciasta marcepanu są dość słodkie, można im to wybaczyć. A jak wspaniale pachnie w kuchni podczas pieczenia...
Składniki na 12 muffinków:
175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
260 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
200 ml mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, przestudzonego masła
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
płatki migdałów - do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać do połączenia składniki suche ze startym marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Susanna Tee '1 mix, 50 muffins'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/muffinki-z-marcepanem