Wykonanie
Po długiej nie obecności na moim blogu wracam stęskniona z przepisem na ekspresowe muffinki z marcepanem i
jagodami. Przepis zmodyfikowany ze strony Moje Wypieki . Całą moją zmianę stanowią
jagody:)) które przełamały
słodycz marcepanu.Smak tych babeczek jest idealny, nie za słodki,
migdałowy z
owocową nutą. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ze szklanką zimnego
mleka. Zapraszam do kosztowania:)))
Składniki na 12 muffinek (przepis cytowany za Dorotus)175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach260 g
mąki1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli115 g drobnego
cukru2 średnie
jajka200 ml
mleka6 łyżek
oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego
masła1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów (można zastąpić
aromatem migdałowym)
płatki migdałów - do posypania2 garście
jagódW jednym naczyniu wymieszać składniki suche ze startym marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia. dodać
jagody i wmieszać je delikatnie w ciasto.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać
płatkami migdałów.Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.Smacznego:)