Wykonanie
Szybkie i bardzo smaczne marcepanowe muffinki ze strony Moje Wypieki
składniki (12 średnich muffinek)175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach260 g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli115 g drobnego
cukru (dałam ok 50g)2 średnie
jajka200 ml
mleka6 łyżek
oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego
masła1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów (można zastąpić
aromatem migdałowym)
płatki migdałów - do posypaniaprzygotowanieOdważyć
mąkę. Do większej miski ścierać marcepan, przesypując go co chwilę odważoną
mąką. Dzięki temu marcepan nie utworzy grudek i nie będzie się kleił. Dodać pozostałe, suche składniki, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączeniaFormę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać
płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego!