Wykonanie
Miękkie,
migdałowo - marcepanowe muffiny z kuleczkami cierpkiej
żurawiny. Bardzo w moim guście :-). Mięsiste, wilgotne, wciągające z każdym kęsem! Z ciasta, oprócz babeczek, można też upiec ciasto ucierane w tortownicy.Składniki na 8 - 10 sztuk:150 g
masła2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)2 duże
jajka140 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g zmielonych
migdałów100 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkachpół łyżeczki ekstraktu z
migdałów lub kilka kropel
aromatu migdałowego300 g świeżej
żurawiny30 - 50 ml
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
jajka, jedno po drugim i zmiksować do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z
migdałów i zmiksować. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem, zmielone
migdały i wymieszać. Dodać startą masę marcepanową i wymieszać. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste dolać
mleka, zaczynając od 30 ml, wymieszać. Na sam koniec wmieszać świeżą
żurawinę.Ciasto przełożyć do papilotek na muffiny wypełniając je prawie do pełna (jeśli papilotki są sztywne, jak u mnie, forma do muffinów nie jest potrzebna).Piec w temperaturze 165ºC przez 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).