ßßß Cookit - przepis na Migdałowe cupcake'i z kremem czekoladowym

Migdałowe cupcake'i z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Nic tak nie uprzyjemnia kawy jak dobre ciastko. Zgodnie z tą myślą właśnie zjadłem jednego cupcake'a, choć wszystkie miały być na wieczór...
Do 12 cupcake'ów potrzebujesz:
- 100g masła
- 100g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 jajek
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilku kropel aromatu migdałowego
- 15g migdałów
- 2 łyżeczek mleka
- pół kieliszka grenadyny
Do kremu potrzebujesz:
- 100g czekolady mlecznej
- 150g śmietanki 36%
Utrzyj masło z cukrem, następnie dodaj mąkę, jajka, proszek do pieczenia, kilka kropel aromatu,
mleko i posiekane migdały.
Napełnij papilotki do 2/3 wysokości i piecz około 20 minut w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C, z termoobiegiem Zanim zaczniesz nakładać krem, pozwól ciastkom ostygnąć i posmaruj ciastka grenadyną
Krem uzyskasz roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej dodając do niej śmietanę. Gdy krem będzie jednolity, odstaw go do ostygnięcia, umieść w lodówce.Po wystudzeniu powinien zgęstnieć, wtedy go wymiksuj. Krem zrobi się jaśniejszy i sztywny. Napełnij nim szprycę i nanieś na cupcake'i.
Smacznego!!!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2011/12/migdaowe-cupcakei-z-kremem-czekoladowym.html