Wykonanie
Połączenie marcepanu z
migdałami – palce lizać. Ciasto nie wymaga długiego czasu przygotowania ani zbyt dużych umiejętności kulinarnych jednym słowem
zrobi go każdy, kto umie włączyć piekarnik.

Składniki:60g
masła250 ml
mleka2
jajka1/2 szklanki
cukru4 łyżki
miodu1,5 szklanki
mąki pszennej150g zmielonych
migdałów1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia200g marcepanu
Mleko lekko podgrzać, dodać
masło pokrojone w nieduże kawałki. Odstawić do ostygnięcia.Wymieszać w misce
jajka,
cukier i
miód. Następnie dodać
mleko z rozpuszczonym
masłem. Na koniec wsypać
mąkę,
migdały i
proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać, na jednolitą masę.Zetrzeć marcepan na grubych oczkach i dodać do ciasta (Uwaga na marcepan, lubi się zwijać i tworzą się grudki). Dokładnie wymieszać drewniana łyżką.Wlać ciasto do blachy (w moim przypadku 25x30) obłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika.Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut.





SMACZNEGO!