Wykonanie
Kolejne scones z przepisu Deli Smith. Kolejne udane śniadanie. Dzieci zachwycone, mąż też. Wiem, że są mamy, które rano wstają do sklepu po świeże bułeczki na śniadanie. Ja jednak wolę wstać rano i upiec takie bułeczki sama. Tym bardziej, że zrobienie ich zajmuje kilka minut i wiem co podaję dzieciom. A do tego ten zapach, którego już kupić nie można.

Składniki:225
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki drobnego
cukru50 g
suszonych owoców (u mnie
żurawina)75 g
masła1
jajko3 - 4 łyżki
mleka
Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę,
cukier, proszek i
masło przełożyć do miski. Wyrobić palcami. Dodać
suszone owoce i wymieszać. Następnie dodać lekko roztrzepane
jajko i 3 łyżki
mleka. Wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche (moje nie było) dodawać po 1 łyżeczce
mleka. Szybko zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 2 cm. Wyciąć bułeczki i ułożyć na blasze. Piec 12 - 15 minut w górnych partiach piekarnika. Lekko ostudzić przed podaniem.
