Wykonanie
Z czeluści zamrażarki wyjęłam niedawno woreczek mrożonych
jagód, które dostałam kiedyś od Teściowej. Jak je tylko przemycić mojemu niejadkowi? Zaraz, zaraz... Wiem! Ostatnio pożarł muffina
marchewkowego, którego kupiłam K. do
kawy. Idealny przepis na muffiny znalazłam na Kwestii Smaku :) W oryginale były z
porzeczkami. Super smakują również w wersji
jabłkowej (zamiast
jagód, starte na dużych oczkach tarki,
jabłko).Składniki:250 g
mąki2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli170 g
cukru2
jajka100 g
masła125 ml
mlekajagody (mogą być mrożone)Jeśli używamy mrożonych
jagód - rozmrażamy je.Do miski wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier. Wymieszać.
Masło roztopić w rondelku. Przestudzić. Dodać
mleko i
jajka. Roztrzepać. Przelać do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać łyżką. Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać odrobinę
mleka (ale dość gęste musi być!). Dodać
jagody.Jeszcze raz zamieszać.