Wykonanie
Tak...wypróbowałam mnóstwo przepisów na rożnego rodzaju placki i naleśniki. Z lepszym lub gorszym skutkiem. To co wyróżnia te placuszki to fakt, iż są bardzo puszyste i lekkie. A ponieważ u nas w domu od kilku dni mamy "
jagodowe lato", przygotowałam je na szybkie śniadanie dodając
jagody. Możecie dodać
maliny,
borówki,
porzeczki czy
truskawki. Też będą idealne. W sezonie ze świeżych
owoców, a poza z mrożonych (wcześniej je będzie trzeba rozmrozić). Mój syn zdecydował się, ku mojemu zdziwieniu, polać je
miodem lawendowym, który przywieźliśmy z Grecji. Ostatnio z
miodem nie było mu po drodze. Poszłam za jego pomysłem i placki były rewelacyjne. Możecie posypać je
cukrem pudrem, podać ze
śmietaną lub
jogurtem.
Składniki:1,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
mlekapół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
cukru (użyłam trzcinowego- możecie dodać nieco więcej)1
jajkoszczypta
soliszklanka
jagódpół łyżki rozpuszczonego
masłaWykonanie:Połącz suche składniki:
mąkę,
sodę, proszek,
sól i
cukier. Lekko wymieszaj. Dodaj
mleko,
masło i
jajko. Mieszaj przez chwilę aż do połączenia się składników. Dodaj
jagody i delikatnie wymieszaj. Piecz na rozgrzanej patelni. Gdy zaczną "bąbelkować" przewróć na drugą stronę. Minuta z każdej strony powinna im wystarczyć. Ja piekę je na naleśnikarce bez dodatkowego tłuszczu.Smacznego!