Wykonanie
Proste i szybkie do zrobienia, idealne na jesień , do małej czarnej. Przepis z miesięcznika "Kuchnia " nr11-2013
składniki ( na okrągłą formę 22 - 23 cm średnicy)2 duże
jajka2/3 szklanki
cukru1/3 szklanki tłustego
mleka4 łyżki roztopionego
masła +1do posmarowania formy1/4
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3/4 szklanki
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli3/4 szklanki mielonych
migdałówskórka otarta z 1
cytryny20
winogron bezpestkowych - 10 całych, 10 przekrojonych na połówkipłynny
miód do skropienia ciasta
płatki migdałowe do posypaniaprzygotowanie
Jajka utrzeć z
cukrem. Ciągle ucierając, dodać
mleko, 4 łyżki roztopionego
masła,
oliwę i ekstrakt
waniliowy.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
solą, mielonymi
migdałami i
skórką cytrynową. Dodać do masy jajecznej, wymieszać . Formę smarujemy roztopionym
masłem, przekładamy do niej ciasto, rozkładamy równomiernie10 całych
winogron , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. Po tym czasie ciasto na chwilę wyjąć, ułożyć pozostałe, pokrojone na połówki
winogrona (przecięciem do dołu), posypać
płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Piec na złoty kolor, przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien wyjść z ciasta suchy i czysty. Po przestudzeniu w formie ( ok 20 min) , wyjąć, skropić ciasto płynnym
miodem i zajadać ze smakiem! Smacznego!Uwaga: Ponieważ ciasto było dosyć płynne, a piekłam w kwadratowej formie z wyjmowanym dnem, wyłożyłam ją folią . Miałam
potem nieco kłopotów z usunięciem jej
spod ciasta. Bezpieczniej chyba jednak piec w klasycznej , zamykanej tortownicy.
Przepis dodaję do akcji Szybkie ciasta Jesień 2013