Wykonanie
Ciasto z
oliwą z oliwek i
winogronami znalazłam na pięknym blogu Viridianki "Cioccolato Gatto" i wiedziałam, że muszę je koniecznie upiec:) Według autorki bloga przepis pochodzi ze
słonecznych Włoch. Nigdy jeszcze nie
jadłam ciasta pieczonego z
winogronami i bardzo zaciekawił mnie ten pomysł. Efekt końcowy totalnie mnie zachwycił! Ciasto było pyszne, wilgotne, z cudownie słodkimi, mięciutkimi
winogronami, a dzięki dodanej dużej ilości skórki otartej z aż
trzech cytryn, miało wspaniały
cytrusowy aromat. Ciężko było mi poprzestać na jednym kawałku. Użycie
oliwy z oliwek to ogromny plus dla tego przepisu, dzięki
czemu ciasto jest zdrowsze niż tylko z tradycyjnym tłuszczem. Wypróbujcie koniecznie, będziecie bardzo zadowoleni! Polecam!SKŁADNIKI (cytuję za Viridianką):4 duże
jajka250 g
cukru180 g stopionego
masła110 ml
oliwy z oliwek150 ml
mleka1
laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego400 g
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaduża szczypta
soliskórka otarta z 2-3
cytryn600 g słodkich, czerwonych
winogron* (ja użyłam bardzo słodkich, dużych czerwonych
winogron i lekko kwaśnych zielonych)WYKONANIE:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj je oraz boki porządnie miękkim
masłem.
Jajka ubij z
cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie dodaj do niej
masło,
oliwę,
mleko oraz nasionka z
laski wanilii lub ekstrakt
waniliowy. Wymieszaj całość dokładnie drewnianą łyżką.Teraz dodaj do masy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą, dołóż otartą
skórkę z cytryny i ponownie dokładnie wymieszaj.Odstaw ciasto na 10 minut, aby "odpoczęło", a w tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C .
Winogrona umyj i osusz papierowym ręcznikiem.Dodaj do ciasta 1/4 ilości wszystkich
winogron, wymieszaj i przełóż je do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia.Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min .Po tym czasie wyjmij tortownicę z piekarnika, obsyp delikatnie ciasto pozostałymi
winogronami i piecz kolejne 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 60 minut).Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.* do ciasta możesz wykorzystać również inne drobne
owoce, typy
maliny,
jeżyny,
borówki, mirabelki, aronię.