Wykonanie
Babeczki idealnie
waniliowe, mięciutkie, po prostu pyszne... zniknęły tak szybko jak powstały :)
Ważne, żeby
jajka,
mleko i
masło były w temperaturze pokojowej. Najlepiej dodać też prawdziwą
wanilię, ja zrobiłam zapasy w promocji w Lidlu i trzeba przyznać, że było warto, bo ich "laski" są super ;) Po wyskrobaniu ziarenek resztę laski wrzucam do słoiczka z
cukrem waniliowym, żeby ani odrobinka aromatu się nie zmarnowała :) W każdym razie ziarenka
wanilii oprócz smaku dodają babeczkom uroku.Składniki (12 babeczek):- pół kostki
masła (100g)- 2/3 szklanki
cukru- ziarenka z
laski wanilii- 2
jajka- 1/3 szklanki
mleka 3,2%- opakowanie budyniu
waniliowego (40g)- 2 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- szczypta
soli- 12
truskawekPrzygotowanie:1. Mikserem ucieramy
masło z
cukrem i ziarenkami
wanilii, dodajemy
jajka i miksujemy aż masa będzie puszysta.2. Cały czas miksując dodajemy
mleko,
budyń w proszku,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodą i szczyptą
soli. Miksujemy tylko do uzyskania jednolitej masy.3. Przekładamy całą masę do blaszki wyłożonej papilotkami. Na koniec do każdej babeczki wciskamy
truskawkę.4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut, do momentu aż babeczki się ładnie zarumienią.Po wyjęciu z piekarnika
truskawki mogą się delikatnie zapaść do środka babeczek (zwłaszcza w papierowych papilotkach - w siliconowych wpadają mniej). Taki ich urok :) Może następnym razem spróbuję utopić całe
truskawki w cieście?
Przepis dodaję do prowadzonej przeze mnie truskawkowej akcji. Dopiero się zaczęła, a już zdążyłam dzięki niej odkryć wiele Waszych super blogów! Dziękuję za wszystkie pyszne przepisy!