Wykonanie
Dwukolorowe bułeczki
drożdżowe z
migdałami.Składniki:-5 dkg
drożdży-szklanka mielonych
migdałów-ok. 3,5 szklanki
mąki-250 ml ciepłego
mleka-5 dkg
masła-2
żółtka i jedno
jajko-jedno
jajko do smarowania-łyżeczka
kakao-3 łyżki
cukru-szczypta
soli-
waniliaZ
drożdży,
cukru i 1/4
mleka oraz 1/2 szklanki
mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.Dodajemy pozostałe
mleko, 2
żółtka i jedno
jajko,szczyptę
soli,
wanilię,
migdały wymieszane z pozostałą
mąką, na koniec roztopione
masło.Wyrabiamy ciasto.Dzielimy na 2 części, do jednej
doda jemy
kakao i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasta wyrosły:
Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
Oba placki kroimy na tyle samo pasków.
Paski układamy jedne na drugich.Związujemy w supełki.Odstawiamy do wyrośnięca na blaszkach z papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15 minut.
Smacznego!