ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka marmurkowa

Drożdżówka marmurkowa

nazwa

Wykonanie

Po prostu drożdżówka,
ale aby nie była nudna, dodaliśmy ciemną warstwę.
Składniki:
-3,5 szklanki mąki
-300 ml ciepłego mleka
-5 dkg drożdży
-3 łyżki cukru
-2 żółtka i jedno całe jajko oraz jajko do smarowania
-5 dkg masła
-łyżka kakao
-szczypta soli
-aromat
Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu wlewamy pozostałe mleko,
dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat,
pozostałą mąkę i mieszamy ciasto.
Na końcu dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.
Ok. 1/3 wyrobionego ciasta odkładamy
do oddzielnej miseczki. Dodajemy przesiane kakao i wyrabiamy.
Tak przygotowane ciasto możemy już przekładać warstwami
do natłuszczonej blaszki i pozostawić do wyrośnięcia,
ale ciasto zyska na puszystości, jeśli najpierw damy mu
trochę wyrosnąć, potem ułożymy warstwami w blaszce i jeszcze raz pozostawimy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30-35 minut.
Doskonale smakuje bez dodatków,
ale można też posmarować masłem lub dżemem, lub jednym i drugim.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/01/drozdzowka-marmurkowa.html