Wykonanie
Po prostu drożdżówka,ale aby nie była nudna, dodaliśmy ciemną warstwę.Składniki:-3,5 szklanki
mąki-300 ml ciepłego
mleka-5 dkg
drożdży-3 łyżki
cukru-2
żółtka i jedno całe
jajko oraz
jajko do smarowania-5 dkg
masła-łyżka
kakao-szczypta
soli-aromat
Drożdże rozcieramy z
cukrem.Dodajemy 3/4 szklanki
mleka, 1/2 szklanki
mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do wyrośniętego rozczynu wlewamy pozostałe
mleko,dodajemy 2
żółtka i jedno całe
jajko, szczyptę
soli, aromat,pozostałą
mąkę i mieszamy ciasto.Na końcu dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy.
Ok. 1/3 wyrobionego ciasta odkładamydo oddzielnej miseczki. Dodajemy przesiane
kakao i wyrabiamy.
Tak przygotowane ciasto możemy już przekładać warstwamido natłuszczonej blaszki i pozostawić do wyrośnięcia,ale ciasto zyska na puszystości, jeśli najpierw damy mutrochę wyrosnąć,
potem ułożymy warstwami w blaszce i jeszcze raz pozostawimy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30-35 minut.
Doskonale smakuje bez dodatków,ale można też posmarować
masłem lub
dżemem, lub jednym i drugim.
Smacznego!