Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami

nazwa

Wykonanie

Kilka lat temu, bodajże na jednych z pierwszych zajęć na filologii polskiej, wysłuchałam bardzo interesującego wykładu o kulturze i literaturze wieków średnich. Dowiedziałam się z niego wiele, ale szczególnie zapadła mi w pamięć informacja, że w średniowieczu panował pogląd, że rybą jest każde stworzenie, które nie żyje na lądzie – takie zwierzę mogło być nawet ssakiem (np. wieloryb czy foka) a i tak w opinii ówczesnych kucharzy było rybą. Stąd też w czasie postów, gdy zakazane było spożywanie mięsa zwierząt ciepłokrwistych, na potęgę jadano bobry oraz niektóre gatunki kaczek (które większość czasu spędzają w wodzie).
Pozostając w temacie, podaję przepis na pstrąga z piekarnika z dodatkiem aromatycznych warzyw. Marchewka i seler naciowy to moja ulubiona konfiguracja, która pasuje nie tylko do ryb, ale i na przykład do drobiu . Dodane w trakcie duszenia wino nadaje całości wykwintnego posmaku i, przełamując słodycz marchewki, dopełnia wytrawny charakter selera. Na koniec nadmienię, że filety pstrąga pieką się bardzo krótko – wystarczy im kwadrans, a czasem nawet 10 minut.
Składniki (2 porcje):
2 filety z pstrąga łososiowego (po 200 g)
1-2 łyżki masła klarowanego
2 spore marchewki
3 łodygi selera naciowego
100 ml białego wytrawnego wina
przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Filety opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, następnie oprósz solą i pieprzem.
Marchewki i seler naciowy pokrój w drobną kostkę, ale umieść je w osobnych naczyniach.
W rondlu rozgrzej masło i wrzuć na nie marchewkę, podsmażaj, często mieszając. Po 5 minutach wlej wino, poczekaj, aż odparuje, po czym dodaj seler i duś pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż połowę warzyw, na nich ułóż filety i przykryj pozostałą częścią.
Zapiekaj przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Related Posts
Bulion warzywny ze szparagami
Pęczotto z warzywami duszonymi na maśle
Pstrąg pieczony z cytryną i masłem ziołowym (w papilotach)
Makaron gryczany z warzywami
Źródło:http://agatagotuje.pl/pstrag-lososiowy-pieczony-z-warzywami