Wykonanie
Kilka lat temu, bodajże na jednych z pierwszych zajęć na filologii polskiej, wysłuchałam bardzo interesującego wykładu o kulturze i literaturze wieków średnich. Dowiedziałam się z niego wiele, ale szczególnie zapadła mi w pamięć informacja, że w średniowieczu panował pogląd, że
rybą jest każde stworzenie, które nie żyje na lądzie – takie zwierzę mogło być nawet ssakiem (np. wieloryb czy foka) a i tak w opinii ówczesnych kucharzy było
rybą. Stąd też w czasie postów, gdy zakazane było spożywanie
mięsa zwierząt ciepłokrwistych, na potęgę jadano
bobry oraz niektóre gatunki
kaczek (które większość czasu spędzają w wodzie).Pozostając w temacie, podaję przepis na
pstrąga z piekarnika z dodatkiem aromatycznych warzyw.
Marchewka i
seler naciowy to moja ulubiona konfiguracja, która pasuje nie tylko do ryb, ale i na przykład do drobiu . Dodane w trakcie duszenia
wino nadaje całości wykwintnego posmaku i, przełamując
słodycz marchewki, dopełnia wytrawny charakter
selera. Na koniec nadmienię, że filety
pstrąga pieką się bardzo krótko – wystarczy im kwadrans, a czasem nawet 10 minut.
Składniki (2 porcje):2 filety z
pstrąga łososiowego (po 200 g)1-2 łyżki
masła klarowanego2 spore
marchewki3
łodygi selera naciowego100 ml białego
wytrawnego winaprzyprawy:
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprzFilety opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, następnie oprósz
solą i
pieprzem.
Marchewki i
seler naciowy pokrój w drobną kostkę, ale umieść je w osobnych naczyniach.W rondlu rozgrzej
masło i wrzuć na nie
marchewkę, podsmażaj, często mieszając. Po 5 minutach wlej
wino, poczekaj, aż odparuje, po czym dodaj
seler i duś pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Do naczynia żaroodpornego wyłóż połowę warzyw, na nich ułóż filety i przykryj pozostałą częścią.Zapiekaj przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Related Posts
Bulion warzywny ze
szparagamiPęczotto z warzywami duszonymi na
maślePstrąg pieczony z
cytryną i
masłem ziołowym (w papilotach)
Makaron gryczany z warzywami