Wykonanie
Witam, chciałam się z
Wami podzielić przepisem na pyszny i zdrowy obiad z gazetki biedronki.
Składniki:2
pstrągi patroszone2
cukinie4
marchewki2 łyżki
masła1
cytryna1 łyżeczka suszonego lub świeżego
tymiankusól,
pieprz1/ szklanki wrzątkuPrzygotowanie:
Pstrąga pokroić na trzy kawałki, wyjąć kręgosłup i wszystkie ości.Przygotować 4 duże arkusze papieru do pieczenia. Na środku każdego ułożyć porcję pokrojonych w cienkie wstążki ( za pomocą obieraczki do warzyw)
cukinie i
marchewkę.Na nich przyprawione
solą i
pieprzem pstrągi podzielone na kawałki.Kawałki
pstrągów skropić
sokiem z cytryny, na wierzchu położyć kawałki
masła i
tymianek.Wlać na warzywa 2 łyżki wrzątku i szczelnie zamknąć pakunki zwijając ich brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Podawać od razu, kładąc całe pakunki na talerz.
Ryba jest soczysta i bardzo delikatna a przygotowanie zajmuje jedynie 30 minut.