Wykonanie
< Duńska latarnia morska Rubjerg KnudeLønstrup w Północnej Jutlandii >Krem z białych
szparagówSkładniki na 4 osoby500 gram świeżych białych
szparagów1 litr
bulionu warzywnego5 średnich
ziemniaków1 czubata łyżka
masłasól ,
pieprz ,
paprykagrzanki
ziołowe do kremuWykonanie
Szparagi obieramy od połowy w dół (trzeba koniecznie obrać twardą skórę, inaczej zupa będzie miała pełno twardych skórek i nie da się tego zjeść – akurat piszę to z doświadczenia, ponieważ kiedyś nie obrałam
szparagówZiemniaki obieramy i kroimy w duzą kostkę,
szparagi kromimy w mniejsze kawałki. Główki
szparagów odkładamy na bok. W garnku roztapiamy
masło i kilka minut podsmażamy w nim warzywa. Następnie dolewamy 1 litr
bulionu warzywnego i gotujemy tak zupę 30 minut. Po 25 min. dokładamy do gotowania główki
szparagów. Po ugotowaniu wyławiamy główki
szparagów. Zupę blenujemy za pomocą blendera na krem. Doprawiamy wg. uznania. Wlewamy do miseczek, na wierzch układamy główki
szparagów. Podajemy z grzankami ziołowymi.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Duńska latarnia morska Rubjerg KnudeLønstrup w Północnej Jutlandii >