ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym

Zupa krem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Kolejna majowa odsłona szparagów. Tym razem białe i w formie kremu. Mniej lubię białe od zielonych, ale do zupy krem są idealne.
2 pęczki białych szparagów
1 l bulionu warzywnego
2 ziemniaki
1 cebula
mała puszka mleczka kokosowego
masło
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
groszek ptysiowy/grzanki
Zaczynamy od przygotowania szparagów. Odcinamy łebki, następnie pozbywamy się zdrewniałych końcówek i obieramy szparagi. Kroimy na małe kawałki. W rondlu roztapiamy masło i dusimy cebulkę pokrojoną w kostkę, do tego dorzucamy szparagi - bez łebków i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podlewamy trochę bulionem i chwile dusimy. Dolewamy resztę bulionu i gotujemy aż wszystko będzie miękkie, miksujemy. Do zmiksowanej zupy dodajemy łebki i gotujemy ok 10 minut, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy i mniam, zjadamy :)
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/05/zupa-krem-z-biaych-szparagow-z.html