ßßß Cookit - przepis na zupa dyniowa

zupa dyniowa

nazwa

Wykonanie

Sezon na dynie zaczął się w tym roku wyjątkowo wcześnie. Zazwyczaj dynie królowały na straganach, rynkach, targowiskach raczej we wrześniu i październiku, za to w tym roku zaczęły się już w lipcu, a teraz jest już wysyp różnych jej gatunków. W moim ulubionym gospodarstwie państwa Majlertów na warszawskim Żeraniu jest hodowanych kilka gatunków dyni. Tym razem kupiłam małą za to śliczną dynię Potimarron i dynię o kształcie fistaszka - Butternut. Szczególnie ta druga przypadła mi do gustu ponieważ prawie nie ma tych włóknowatych wnętrzności. Dla tych którzy suszą pestki, ta z pewnością się nie nada, za to dla miłośników zupy, dyni marynowanej jak najbardziej, skórkę ma stosunkowo cienką a miąższu mnóstwo.
Zupa z dyni
700g upieczonej dyni
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 gruszki
3 łyżki masła
700ml bulionu warzywnego
małą puszka mleczka kokosowego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Z racji, że należę raczej do osób, które lubią sobie ułatwiać życie, dynię przed obraniem piekę. Dynię należy pokroić na kawałki, pozbyć się włókien i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Potem skórka schodzi jak masło, a dynia jest już mięciutka, co skraca proces gotowania. Upieczoną dynię obieram i kroję na niezbyt duże kawałki. W sporym garnku rozpuszczam masło i wrzucam posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podduszam, dodaję pokrojone drobno ziemniaki i gruszki, dalej się dusi. Po jakiś 10 minutach dodaję dynię i wlewam około szklanki bulionu. W trakcie gotowania dolewam bulion partiami do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na koniec Miksuję blenderem dodając mleczko kokosowe i doprawiam do smaku solą, pieprzem i przede wszystkim świeżo startą gałką muszkatołową.
Moje dzisiejsze dynie
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/08/zupa-dyniowa.html