Wykonanie
Bardzo prosta, szybka, sycąca i super smaczna jesienna zupa. Oczywiście
dynia z
ziemniakiem w roli głównej. Jako omasta przysmażone na rumiano
pieczarki. Pycha!Składniki na 4 porcje:1
cebula250 g
dynii np.Hokkaido250 g
ziemniaków1 łyżka
masła ghee600 ml
bulionu warzywnego250 ml
mleka kokosowego ( bez
mleka też pyszna)
sól,
pieprz, gałka muszkatalowa100 g
pieczarekWykonanie:°
Cebulę obrać, z dyni usunąć pestki,
ziemniaki obrać. Wszystko pokroić w grubą kostkę.° W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać
masło, wrzucić
cebulę i zeszklić, dodać
dynię i
ziemniaki. Razem krótko obsmażyć, wlać
bulion i gotować do miękkosci około 20 minut.° Zupę zblendowć, ale niezbyt dokładnie, tak by pozostały kawałki dyni i
ziemniaków. Dodać
mleczko kokosowe, zagotować razem i przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatałowaą° W międzyczasie na patelni podsmażyć na rumiano, pokrojone w plasterki małe
pieczarki. Można przesmażyć kilka, gdy chcemy tylko ozdobić zupę lub więcej gdy mają oprócz ozdoby stanowić wkładkę
grzybową.Uwaga odnośnie
pieczarek: Jeśli chcemy cieszyć się ich intensywnym smakiem i ładnie przyrumienić
grzyby nie myjemy ich. Najlepiec kupić świeże, białe, jędrne
pieczarki, a ewentalne czarne grudki ziemi usunąć ręcznikiem papierowym lub zebrać małym nożykiem.° Zupę rozlewamy do miseczek, dokładamy
pieczarki. Życzę smacznego!Uwagi : Bardziej orientalny charakter nada zupie dodatek
curry. Dodatek
szafranu natomiast dodatkowo podkreśli
pomarańczowo-złocisty kolor.