Nie przepadam za ziemniakami ale czasem nie mam czasu na przygotowanie czegoś innego, lub inne dodatki nie pasują dodania. Dlatego właśnie ostatnio zrobiłam ziemniaki w postaci puree. Do mojego puree dodałam usmażoną na maślecebulę, ale jak ktoś nie lubi grudek albo potrzeba żeby ziemniaki były gładkie, cebulę spokojnie można pominąć. Zamiast cebuli można też dodać koperek albo drobno posiekaną pietruszkę.Składniki:1 kg ziemniaków1 szklanka mleka3 łyżki masłapieprzsól1 duża cebula2 łyżki masła do usmażenia cebuliWykonanie:Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedzić wodę a jak ziemniaki trochę ostygną obrać je ze skórki.Cebulę pokroić na drobną kostkę i usmażyć na maśle tak żeby cebula była miękka.Mleko zagrzać i rozpuścić w nim masło.Do obranych ziemniaków dodać mleko z masłem a następnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem na gładką masę.Do ziemniaków dodać cebulę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.