ßßß
(cytuję za Liską)2 duże cebule1 łyżka masła1,5 kg ziemniakówok. 1 l bulionu warzywnego1 pęczek szczypiorku150 ml śmietany 36%150 ml mlekasólpieprzplastry wędzonego łososia (po 1 na porcję)Na maśle usmażyć na złoty kolor cebulę, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać bulionem warzywnym (5 cm nad ziemniaki) i gotować, aż ziemniaki będą prawie rozgotowane. Do zupy dodać posiekany szczypiorek, śmietanę i całość zmiksować w blenderze. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, rozrzedzić mlekiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać w miseczkach, plastry łososia ułożyć na zupie.Po zmiksowaniu, gęstść zupy była taka jaką lubię, wiec nie rozrzedzałam jej już mlekiem; w wersji ‘vege’, zamiast łososia było ugotowane jajko :)Smacznego!