Wykonanie
            Typowe danie z kuchni Wielkopolskiej. Lekkie i szybkie do zrobienia. Jeśli ktoś nie wie czym jest gzik, to odsyłam tutaj . Natomiast pyry, to po prostu 
ziemniaki. W tym daniu gotowane w mundurkach, mogłyby być też i upieczone.Ciekawostka: Dlaczego Wielkopolanie nazywają tę bulwę pyrą? Kochani moi, a skąd pochodzą ziemianki?Z Peru! Pyry pochodzą z Peru, dlatego pyra to pyra:)

Składniki:200g 
twarogu1 
cebula drobno poszatkowana4 duże 
ziemniaki ugotowane w mundurkachpo małej (ok. łyżka) porcji 
masła na osobę, schłodzonego
szczypiorkilka łyżek 
mleka lub 
śmietanysól, 
pieprzWykonanie:Robimy gzik. Zasada jest prosta, jeśli mamy chudy 
twaróg to możemy dodać 
śmietanę, 
mleko natomiast dodajemy do tłustego 
twarogu. Oczywiście możemy też i do tłustego 
twarogu dodawać 
śmietanę, a co!Rozduszamy 
twaróg widelcem, podlewamy 
mlekiem (lub 
śmietaną), do osiągnięcia w miarę jednolitej masy. Dodajemy 
cebulę, 
sól, 
pieprz.. Mieszamy.Gorącą pyrkę przekrawamy na pół, na każdą kładziemy kopiastą łyżkę gziku, można posypać 
szczypiorem.Obok 
ziemniaków ułożyć kawałeczek 
masła. Jemy tak: kawałek 
ziemniaka, na to gzik, a na czubeczek mała porcja 
masła. Amu.Smacznego!

