Wykonanie
Typowe danie z kuchni Wielkopolskiej. Lekkie i szybkie do zrobienia. Jeśli ktoś nie wie czym jest gzik, to odsyłam tutaj . Natomiast pyry, to po prostu
ziemniaki. W tym daniu gotowane w mundurkach, mogłyby być też i upieczone.Ciekawostka: Dlaczego Wielkopolanie nazywają tę bulwę pyrą? Kochani moi, a skąd pochodzą ziemianki?Z Peru! Pyry pochodzą z Peru, dlatego pyra to pyra:)
Składniki:200g
twarogu1
cebula drobno poszatkowana4 duże
ziemniaki ugotowane w mundurkachpo małej (ok. łyżka) porcji
masła na osobę, schłodzonego
szczypiorkilka łyżek
mleka lub
śmietanysól,
pieprzWykonanie:Robimy gzik. Zasada jest prosta, jeśli mamy chudy
twaróg to możemy dodać
śmietanę,
mleko natomiast dodajemy do tłustego
twarogu. Oczywiście możemy też i do tłustego
twarogu dodawać
śmietanę, a co!Rozduszamy
twaróg widelcem, podlewamy
mlekiem (lub
śmietaną), do osiągnięcia w miarę jednolitej masy. Dodajemy
cebulę,
sól,
pieprz.. Mieszamy.Gorącą pyrkę przekrawamy na pół, na każdą kładziemy kopiastą łyżkę gziku, można posypać
szczypiorem.Obok
ziemniaków ułożyć kawałeczek
masła. Jemy tak: kawałek
ziemniaka, na to gzik, a na czubeczek mała porcja
masła. Amu.Smacznego!