ßßß Cookit - przepis na Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

nazwa

Wykonanie

Typowe danie z kuchni Wielkopolskiej. Lekkie i szybkie do zrobienia. Jeśli ktoś nie wie czym jest gzik, to odsyłam tutaj . Natomiast pyry, to po prostu ziemniaki. W tym daniu gotowane w mundurkach, mogłyby być też i upieczone.
Ciekawostka: Dlaczego Wielkopolanie nazywają tę bulwę pyrą? Kochani moi, a skąd pochodzą ziemianki?
Z Peru! Pyry pochodzą z Peru, dlatego pyra to pyra:)
Składniki:
200g twarogu
1 cebula drobno poszatkowana
4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
po małej (ok. łyżka) porcji masła na osobę, schłodzonego
szczypior
kilka łyżek mleka lub śmietany
sól, pieprz
Wykonanie:
Robimy gzik. Zasada jest prosta, jeśli mamy chudy twaróg to możemy dodać śmietanę, mleko natomiast dodajemy do tłustego twarogu. Oczywiście możemy też i do tłustego twarogu dodawać śmietanę, a co!
Rozduszamy twaróg widelcem, podlewamy mlekiem (lub śmietaną), do osiągnięcia w miarę jednolitej masy. Dodajemy cebulę, sól, pieprz.. Mieszamy.
Gorącą pyrkę przekrawamy na pół, na każdą kładziemy kopiastą łyżkę gziku, można posypać szczypiorem.
Obok ziemniaków ułożyć kawałeczek masła. Jemy tak: kawałek ziemniaka, na to gzik, a na czubeczek mała porcja masła. Amu.
Smacznego!
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/06/pyry-z-gzikiem.html