Wykonanie
Ogłoszono dzisiaj przepisy nagrodzone przez Piotra Bikonta - publikacja przepisu w książce kucharskiej blogerów
polskich - z październikowej edycji konkursu na Kulinarny Blog Roku 2011. Mój przepis został tym razem doceniony słowami:"Zgłoszono wiele przepisów na
dyniowe zupy - i właściwie wszystkie co najmniej niezłe - z których najciekawsza wydała mi się "zupa-krem z dyni z
gruszką", przy okazji ciekawy przykład fusion (
mleko kokosowe). "Jestem przeszczęsliwa i bardzo dziękuje za wyróżnienie :) Jest to dla mnie bardzo ważna nagroda, ważniejsza od maszynek do
makaronu czy innych kuchennych gadżetów.http://www.kulinarnyblogroku.pl/wyniki/werdyktA oto nagrodzona zupa:Zupa z dyni700g upieczonej dyni2
ziemniaki1
cebula2 ząbki
czosnku2
gruszki3 łyżki
masła700ml
bulionu warzywnegomałą puszka
mleczka kokosowegosól,
pieprz,
gałka muszkatołowa
Z racji, że należę raczej do osób, które lubią sobie ułatwiać życie,
dynię przed obraniem piekę.
Dynię należy pokroić na kawałki, pozbyć się włókien i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach.
Potem skórka schodzi jak
masło, a
dynia jest już mięciutka, co skraca proces gotowania. Upieczoną
dynię obieram i kroję na niezbyt duże kawałki. W sporym garnku rozpuszczam
masło i wrzucam posiekaną
cebulę i
czosnek, chwilę podduszam, dodaję pokrojone drobno
ziemniaki i
gruszki, dalej się dusi. Po jakiś 10 minutach dodaję
dynię i wlewam około szklanki
bulionu. W trakcie gotowania dolewam
bulion partiami do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na koniec Miksuję blenderem dodając
mleczko kokosowe i doprawiam do smaku
solą,
pieprzem i przede wszystkim świeżo startą
gałką muszkatołową.