ßßß Cookit - przepis na SZPARAGI Z PATELNI:

SZPARAGI Z PATELNI:

nazwa

Składniki

Wykonanie

Szparag - jarzyna doskonała. Delikatna, niskokaloryczna, bogata w substancje odżywcze, od wieków uważane za jedno z najsmaczniejszych warzyw. Stare przysłowie mówi, że "Każde warzywo ma swoją porę roku". Sezon świeżych szparagów jest niezwykle krótki. Korzystajmy zatem, bo trwa niecałe dwa miesiące.
Najczęściej podaje się szparagi gotowane, w specjalnie do tego przygotowanych garnkach - na stojąco lub na leżąco. Nie jest to jedyna metoda przygotowania tego królewskiego warzywa.
Większą ilość szparagów można przygotować na blaszce w piekarniku. Koniecznie powinniście także skosztować grilowanych szparagów, bo mają wyjątkowy smak.
W najprostszy, expresowy sposób można je przygotować na patelni lub w woku. Szparagi lekko przypieczone zyskają ciekawy smak i pozostaną chrupkie. Expresowo można przygotować tylko zielone szparagi, ponieważ nie wymagają one obierania.
składniki na 2 porcje:
pęczek szparagów- 500 g
sól, pieprz
masło ghee - do smażenia
WYKONANIE:
szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Można je piec w całości, ale jeszcze szybciej się upieką, gdy je pokroimy na mniejsze kawałki. Zatem pokroić szparagi w kilkucentymetrowe skośne kawałki. Główki odłożyć
rozgrzać masło na patelni, wrzucić pokrojone szparagi. Często obracać, by równo się upiekły. W połowie smażenia dołożyć główki szparagów, bo tę pieką się najszybciej. Gdy lekko się zrumienią patelnię przykryć pokrywką. Pieczenie trwa od 6- 8 minut, w zależności od ich grubości. Gotowe szparagi powinny pozostać chrupiące. Posolić, oprószyc pieprzem i podawać
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/05/zielone-szparagi-z-patelni-expresowe.html