ßßß Cookit - przepis na Smażone szparagi

Smażone szparagi

nazwa

Wykonanie

Pamiętam czasy, kiedy szparagi były dla mnie warzywem, o którym nic nie wiedziałam. Dzisiaj nie wyobrażam sobie wiosny bez szparagów w kuchni.
Już od pierwszego razu wiedziałam, że będę do tego dania wracać. Szparagi często traktuję jako przekąskę w ciągu dnia. Zapraszam na szparagi usmażone klasycznie, na oliwie i masełku.
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
łyżka masła
kilko łyżek oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Wrzucamy szparagi. Solimy, pieprzymy.
Podczas smażenia szparagi obracamy na patelni.
Po około 6 - 8 minutach, gdy szparagi są prawie gotowe, dodajemy masło. Jeszcze chwilę smażymy.
Szparagi zdejmujemy z patelni, gdy są miękkie. Ja lubię, gdy są troszkę przyrumienione.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/05/smazone-szparagi.html