ßßß Cookit - przepis na Szparagi z przepiórczymi jajkami

Szparagi z przepiórczymi jajkami

nazwa

Wykonanie

Baardzo szybka przekąska. Szparagi lubię tylko lekko z blanszowane a usmażenie jajek przepiórczych to dosłownie minutka. Polecam, nie tylko w sezonie szparagowym :)
SKŁADNIKI:
podaję proporcje ale najlepiej robić wg własnego uznania
szparagi 100 g
jajka przepiórcze 3 szt
sól 1 szczypta
pieprz świeżo mielony 1 szczypta
masło – u mnie lurpark 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi opłukać, wstawić do gotującej się wody, tak aby główki warzywa nie były w niej zamoczone. Gotować ok 3 minut. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, wbić jajka przepiórcze, posypać solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Smażyć około 30 sekund po czym przykryć przykrywką i tak smażyć kolejne 30 sekund. Szparagi i jajka ułożyć na talerzu. Do dania pasuje idealnie sos holenderski . Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/12/06/szparagi-z-przepiorczymi-jajkami