Wykonanie
Niedawno dowiedziałam się, że dzieci do 14 roku życia nie powinny jeść
grzybów, ponieważ ich układ trawienny nie wytwarza jeszcze wszystkich enzymów. Do tego rzesza ekspertów twierdzi, że
grzyby są równie wartościowe odżywczo, co trawa – albo i nawet mniej. Z drugiej strony odzywają się nieśmiało głosy, że
grzyby jednak mają w sobie coś poza smakiem – są nieoczekiwanie dobrym źródłem witamin i składników mineralnych . Może zostanę zlinczowana, ale przyznam się, że pozwoliłam swojemu Głodzilli spróbować zupy grzybowej. Nie wyobrażam sobie, że miałby czekać z konsumpcją tego typu dań do okresu nastoletniego. Podejrzewam, że prędzej po kryjomu wypróbowałby 10 rodzajów
piwa i poznałby smak papierosów.
Składniki (4 porcje):20 dag świeżych
grzybów*średnia
cebula1 łyżka
masła klarowanego1 litr
bulionu2-3 średnie
ziemniakimarchewkamała
pietruszkakawałek
poramały kawałek
seleraprzyprawy: mała gałązka
rozmarynu,
sól,
pieprz, mały
liść laurowy, 2 ziarna
ziela angielskiegoDo
bulionu dodaj obrane, pokrojone na dowolne kawałki warzywa (
ziemniaki,
marchew,
pietruszkę,
pora i
seler) oraz
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotuj do miękkości.Oczyszczone
grzyby pokrój na plasterki (nóżki też, jeśli nie są zdrewniałe).
Cebulę posiekaj i zeszklij na
maśle klarowanym.Na patelnię dorzuć przygotowane
grzyby i podsmażaj przez około 5 minut.Do
wywaru warzywnego dodaj
grzyby z
cebulką, wrzuć oskubane listki z
rozmarynu i gotuj przez 10 minut. Następnie wyłów
ziele angielskie i
liść laurowy, po czym całość zmiksuj blenderem i dopraw do smaku
solą oraz
pieprzem.Podawaj z grzankami.
*najlepiej podgrzybków lub/i
borowikówRelated PostsZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąPożywna kartoflankaBarszcz ukraiński
Bulion warzywny