ßßß Cookit - przepis na Grzybowa zupa krem z rozmarynem

Grzybowa zupa krem z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Niedawno dowiedziałam się, że dzieci do 14 roku życia nie powinny jeść grzybów, ponieważ ich układ trawienny nie wytwarza jeszcze wszystkich enzymów. Do tego rzesza ekspertów twierdzi, że grzyby są równie wartościowe odżywczo, co trawa – albo i nawet mniej. Z drugiej strony odzywają się nieśmiało głosy, że grzyby jednak mają w sobie coś poza smakiem – są nieoczekiwanie dobrym źródłem witamin i składników mineralnych . Może zostanę zlinczowana, ale przyznam się, że pozwoliłam swojemu Głodzilli spróbować zupy grzybowej. Nie wyobrażam sobie, że miałby czekać z konsumpcją tego typu dań do okresu nastoletniego. Podejrzewam, że prędzej po kryjomu wypróbowałby 10 rodzajów piwa i poznałby smak papierosów.
Składniki (4 porcje):
20 dag świeżych grzybów*
średnia cebula
1 łyżka masła klarowanego
1 litr bulionu
2-3 średnie ziemniaki
marchewka
mała pietruszka
kawałek pora
mały kawałek selera
przyprawy: mała gałązka rozmarynu, sól, pieprz, mały liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
Do bulionu dodaj obrane, pokrojone na dowolne kawałki warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora i seler) oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do miękkości.
Oczyszczone grzyby pokrój na plasterki (nóżki też, jeśli nie są zdrewniałe).
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym.
Na patelnię dorzuć przygotowane grzyby i podsmażaj przez około 5 minut.
Do wywaru warzywnego dodaj grzyby z cebulką, wrzuć oskubane listki z rozmarynu i gotuj przez 10 minut. Następnie wyłów ziele angielskie i liść laurowy, po czym całość zmiksuj blenderem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Podawaj z grzankami.
*najlepiej podgrzybków lub/i borowików
Related Posts
Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Pożywna kartoflanka
Barszcz ukraiński
Bulion warzywny
Źródło:http://agatagotuje.pl/grzybowa-zupa-krem-z-rozmarynem