ßßß
Składniki (4 porcje):20 dag świeżych grzybów*średnia cebula1 łyżka masła klarowanego1 litr bulionu2-3 średnie ziemniakimarchewkamała pietruszkakawałek poramały kawałek seleraprzyprawy: mała gałązka rozmarynu, sól, pieprz, mały liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiegoDo bulionu dodaj obrane, pokrojone na dowolne kawałki warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora i seler) oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do miękkości.Oczyszczone grzyby pokrój na plasterki (nóżki też, jeśli nie są zdrewniałe).Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym.Na patelnię dorzuć przygotowane grzyby i podsmażaj przez około 5 minut.Do wywaru warzywnego dodaj grzyby z cebulką, wrzuć oskubane listki z rozmarynu i gotuj przez 10 minut. Następnie wyłów ziele angielskie i liść laurowy, po czym całość zmiksuj blenderem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.Podawaj z grzankami.

*najlepiej podgrzybków lub/i borowikówRelated PostsZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryBabka ziemniaczana z białą kiełbasąPożywna kartoflankaBarszcz ukraińskiBulion warzywny