Wykonanie
Niezbyt popularna, ale wyjątkowo smaczna.Dlatego właśnie polecamy ją wszystkim tym, którzy nie
mieli jeszcze przyjemności skosztowania.Składniki- 1
cebula- 3 duże
ziemniaki- 2 pęczki
rzodkiewki- 50g
masła- 1l
bulionu warzywnego- 200 ml
śmietany-
sól,
pieprzBulion :
seler,
pietruszka, 2
marchewkiSposób przygotowania
Cebulę i
ziemniaki obieramy - kroimy w kostkę.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki, listki również myjemy i siekamy je drobno.W garnku roztapiamy
masło, podsmażamy
cebulkę tak, aby zeszkliła się, a następnie dodajemy do niej
rzodkiewkę, liście i
ziemniaki, dodając także
bulion. Całość gotujemy przez około 30 minut na średnim ogniu.Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę miksujemy. Dodajemy do niej
śmietanę, po czym ponownie zagotowujemy, doprawiając
solą i
pieprzem.E.O