ßßß
Składniki (3 porcje):1 duży pęczek botwinki (z maleńkimi buraczkami)2 spore czerwone cebule2 łyżki masła klarowanego + do wysmarowania kokilek3 gałązki tymianku3 jajka100 g bryndzy (można zastąpić innym serem)przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprzBotwinkę dokładnie opłucz, osusz i pokrój: łodyżki i liście na kawałki ok. 5 cm długości, buraczki na cienkie plasterki.Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmażaj posiekaną na półplasterki cebulę, aż stanie się szklista, następnie dorzuć botwinkę i duś pod przykryciem przez około 10 min (łodyżki powinny być miękkie).Do wysmarowanych masłem kokilek włóż porcje podduszonej botwinki, oprósz listkami tymianku (na każdą kokilkę z jednej gałązki), solą i pieprzem (soli i pieprzu dałam po jednym obrocie młynkiem), wbij po jajku i wstaw na 10 minut na najniższy poziom piekarnika nagrzanego do 180ºC.Po tym czasie na wierzch każdej porcji pokrusz bryndzę i ponownie umieść w piekarniku (na najwyższy poziom). Trzymaj tak długo, aż ser się ładnie rozpuści (około 5 minut).


Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąZupa ogórkowa z kaszą mannąFrittata z cukinią (nie bój się wakacyjnych skoków w bok)Szybki i lekki chłodnik z botwinkiZapiekanka ziemniaczana z brukselką