Wykonanie
„Jak na zielsko dla krów, to bardzo smaczne” – takimi słowami
Małż wyraził swoją aprobatę dla tej potrawy.To spory sukces, bo powiedzieć, że nie przepada za
botwinką, to łagodne określenie. Okazuje się jednak, że wystarczyło podać ją inaczej niż w tradycyjnej, wiosennej zupie, żeby spojrzał na nią życzliwie. Po zapieczeniu z dodatkiem
cebuli,
jajka i
bryndzy ujawniła atuty, których się nie spodziewał. Tym bardziej, że na wierzchu naczynka do zapiekania było widoczne tylko
jajko z apetycznie rozpuszczoną
bryndzą, a liście i łodyżki podstępnie się pod nimi schowały.Wiem, że to zabrzmi banalnie, ale nie
mogę się powstrzymać – słodkawa
botwinka z
cebulką, półpłynne
żółtko, słona
bryndza i aromatyczny
tymianek to bardzo zgrany kwintet.
Składniki (3 porcje):1 duży pęczek
botwinki (z maleńkimi
buraczkami)2 spore
czerwone cebule2 łyżki
masła klarowanego + do wysmarowania kokilek3 gałązki
tymianku3
jajka100 g
bryndzy (można zastąpić innym
serem)
przyprawy:
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprzBotwinkę dokładnie opłucz, osusz i pokrój: łodyżki i liście na kawałki ok. 5 cm długości,
buraczki na cienkie plasterki.Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuść
masło i podsmażaj posiekaną na półplasterki
cebulę, aż stanie się szklista, następnie dorzuć
botwinkę i duś pod przykryciem przez około 10 min (łodyżki powinny być miękkie).Do wysmarowanych
masłem kokilek włóż porcje podduszonej
botwinki, oprósz listkami
tymianku (na każdą kokilkę z jednej gałązki),
solą i
pieprzem (
soli i
pieprzu dałam po jednym obrocie młynkiem), wbij po
jajku i wstaw na 10 minut na najniższy poziom piekarnika nagrzanego do 180ºC.Po tym czasie na wierzch każdej porcji pokrusz
bryndzę i ponownie umieść w piekarniku (na najwyższy poziom). Trzymaj tak długo, aż
ser się ładnie rozpuści (około 5 minut).
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZupa ogórkowa z
kaszą mannąFrittata z
cukinią (nie bój się wakacyjnych skoków w bok)Szybki i lekki chłodnik z
botwinkiZapiekanka ziemniaczana z
brukselką