Wykonanie
Brak pomysłu na cukinię? No to proszę bardzo! Zwykle przygotowuję
cukinię na obiad ale dziś wystąpiła na śniadanie w wersji zgrillowanej. Jako nadzienia
między dwoma omletami. Jednym
ostrym bo z dodatkiem
chilli i drugim łagodnym z
bryndzą dla równowagi. Wyglądało (i smakowało!) to naprawdę fajnie tworząc coś w rodzaju torcika. Mimo, że wolę śniadania na słodko dzisiejsze przypadło mi do gustu wyjątkowo. Czekam więc na kolejną dostawę
cukinii z działki i jestem pewna, że ten przepis zagości u nas na dłużej.
Składniki:4
jajkapół średniej
cukiniiłyżeczka
bryndzyłyżeczka (lub więcej) pasty
chilli (
płatków chili lub pół świeżej papryczki pokrojonej drobno)- użyłam harrisy
ser (u mnie
cheddar)
pieprzmasłoWykonanie:
Cukinię obierz, usuń pestki, pokrój na kawałki i zgrilluj. Przygotuj omlety. Na każdy omlet przeznacz dwa
jajka (proporcje można zwiększyć w zależności od wielkości patelni, ilości osób itp.). W miseczce rozbij dwa
jajka i ubij je przez chwilę. Dodaj
bryndzę i
pieprz. Dokładnie wymieszaj. Usmaż omlet na odrobinie rozgrzanego
masła. Zsuń go na talerz i ułóż kawałki
cukinii. Kolejne dwa
jajka rozbij do miseczki, znowu ubij i dodaj
chilli oraz szczyptę
pieprzu. Wymieszaj. Usmaż kolejny omlet. Przykryj nim
cukinię. Posyp
startym serem. Dodatkowo jeden z omletów można posmarować pasta
chilli jeśli oczywiście lubicie ostre jedzenie:)Smacznego!