Wykonanie
Jak zwykle, w niedzielę mam trochę więcej czasu na czarowanie w kuchni. Wczoraj dostałam od teścia kwiaty
cukinii. Już dawno, przeglądając inne blogi, zapragnęłam użyć ich w swojej kuchni. Poprosiłam teścia aby dał mi znać kiedy w jego ogródku pojawią się te cuda. Udało się bo gdy byliśmy u nich wczoraj,
cukinia zakwitła.
Szukałam w głowie sposobu jak je przygotować. Początkowo chciałam obtoczyć w cieście naleśnikowym i usmażyć ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała bardziej. Postałam chwilę przed lodówką, przeanalizowałam czego
mogę użyć i wyszła z tego aromatyczna
tarta z
ciasta francuskiego.Składniki:
ciasto francuskiekwiaty
cukiniioliwa z oliwek do posmarowania blachy
Farsz do kwiatów
cukinii:8
pieczarek1
cebula3 ząbki
czosnkuserek Almette z
czosnkiem niedźwiedzim
sólpieprzmasło klarowane
Masa do wypełnienia:1 średnia
cukinia250 ml
śmietanki 30%ser żółty2
jajkasólpieprzpłatki chiliCiasto francuskie kupiłam gotowe. Jego przygotowanie zajmuje za dużo czasu i pracy. Czasami trzeba ułatwiać sobie życie :)
Pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki. W rondelku roztopiłam
masło i podsmażyłam
pieczarki. Gdy się zarumieniły, dorzuciłam
cebulkę i
czosnek drobno posiekane. Doprawiłam
solą i
pieprzem i lekko poddusiłam. Odstawiłam do wystygnięcia. Gdy były zimne wymieszałam z całym opakowaniem
serka Almette z
czosnkiem niedźwiedzim. Ten smak najbardziej lubię. Swoją
drogą, chciałabym kiedyś na targu dostać świeży
czosnek niedźwiedzi.
Kwiaty
cukinii umyłam, pozbawiłam pyłków i pręcików ze środka i osuszyłam na ręczniku papierowym. Delikatnie rozchyliłam
płatki i napełniłam kwiaty
serowo-
pieczarkowym farszem.
Całą
cukinię umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę.
Ser żółty starłam na tarce o drobnych oczkach.
Cukinię,
ser,
śmietankę i
jajka wymieszałam i doprawiłam
solą,
pieprzem i
płatkami chili.Blaszkę do tarty posmarowałam
oliwą z oliwek. Ułożyłam na niej
ciasto francuskie. Wylałam na nie masę i ułożyłam kwiaty
cukinii. Całość polałam jeszcze
oliwą.
Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po 20 minutach powinien unosić się w domu cudowny zapach. To znak, że
tarta lada moment będzie gotowa. Tak samo dobrze smakuje na ciepło i na zimno.Już się nie
mogę doczekać aż pojadę do teściów za tydzień, po kolejną porcję kwiatów :)
Zachęcam do głosowania na ten przepis w konkursie Almette. Marzy mi się wycieczka do Toskanii.https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/26