ßßß Cookit - przepis na Przekąska z faszerowanej cukinii

Przekąska z faszerowanej cukinii

nazwa

Wykonanie

23 maja 2014
Składniki:
2 proste cukinie
200g. pieczarek
1 duża biała cebula
100g sera żółtego
1 łyżka masła
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki:
soli , pieprzu , chili
Przygotowanie:
Z cukinii odkrawamy końce przekrawamy napół.
Wydrążamy środki za pomocą małego nożyka i łyżeczki.
Miąższ kroimy drobno.
Pieczarki i cebulę obieramy , kroimy w małą kosteczkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło , wkładamy miąższ z cukinii , pieczarki oraz cebulę.
Smażymy składniki na rumiano , doprawiamy.
Wyłączamy gaz , dodajemy ser żółty , mieszamy.
Do wydrążonych cukinii nakładamy ścisło farsz.
Patelnię grillową rozgrzewamy ( ew. zwykłą) grillujemy cukinię z każdej strony do miękkości. ( dzięki dużej ilości sera żółtego farsz ładnie przyklei się do cukinii i nie będzie wypadał nawet po ostygnięciu)
Usmażone/grillowane cukinie zdejmujemy z patelni , kroimy w plastry ok 1cm.
Podajemy same lub z ulubionym sosem.
Smacznego
Post navigation
← Świetna przekąska na zimno do przygotowania w parę chwil. Idelnie sprawdzi się na większych i mniejszych przyjęciach , imprezach czy piknikach.
sałatkę możemy przygotować dzień wcześniej. Jest bardzo prosta i nie zawiera żadnych przypraw , jej smak zawdzięczamy samemu makaronowi , szynce oraz papryce. Przed samym podaniem wystarczy wymieszać z majonezem. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/przekaska-ktora-smakuje-za-rowno-na-cieplo-jak-i-zimno-prosta-w-przygotowaniu-a-jaka-smaczna