Wykonanie
Nie ma to jak
cukinia. Czy jest ktoś kto jej nie lubi?Faszerowane warzywa lubię robić i jeść. Mimo że przygotowuje się je troszkę dłużej niż normalne potrawy - warto.
Soczewica bardzo przypomina smak
mięsa. Połączona z
cebulką czosnkiem i odrobiną
żółtego sera komponuje się w smakowite danie. Wygląda również bardzo apetycznie. Myślę, że śmiało możemy przygotować takie danie dla gości. Jeżeli lubimy podawać sosy do dań, polecam
czosnkowy.
cukinia5
pieczarekgarść
soczewicy zielonejcebulaczosnek (3 ząbki)
ser żółtysól,
pieprzCukinię przepoławiamy, wydrążamy środek.
Soczewicę, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę,
pieczarki i
czosnek drobno kroimy i podsmażamy na patelni, solimy i
pieprzymy.
Żółty ser ucieramy. Ugotowaną
soczewicę dodajemy na patelnię i posypujemy
startym serem (możemy zostawić trochę
sera, aby posypać
cukinię z wierzchu), mieszamy, faszerujemy
cukinię. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy
cukinię około 20 minut. Pod koniec posypujemy resztką
żółtego sera.